Wat is een oldtimer?

Bent u benieuwd of uw voertuig al tot een oldtimer behoort? Een oldtimer is een voertuig die al voor een lange tijd niet meer gefabriceerd wordt. We kunnen hier dus spreken over een klassiek voertuig. Een auto dient 25 jaar oud te zijn om als een oldtimer gezien te kunnen worden. Bij andere voertuigen als motorfietsen en bromfietsen geld zelfs dat ze meer dan 30 jaar oud dienen te zijn.

Oldtimer en motorrijtuigenbelasting

Tot 1 januari 2012 was er een regeling dat voertuigen ouder dan 25 jaar volledig vrij waren van motorrijtuigenbelasting. Echter is dit sindsdien aangepast en dient de oldtimer ouder dan 30 jaar te zijn, behalve wanneer het voertuig een ingebruikstelling heeft van voor 1987. Tevens staat op de planning om de regeling in 2014 in zijn geheel af te schaffen.

Oldtimer en APK Keuring

De APK keuring is de algemene periodieke keuring die voor auto’s verplicht is. Echter geldt er bij oldtimers een aparte regeling, dit hoeft maar eens in de 2 jaar. Oldtimers met een ingebruikstelling voor 1960 hebben zelf helemaal geen keuringsplicht.

Oldtimer en verzekering

Voor uw oldtimer is het mogelijk een aparte verzekering af te sluiten, hierdoor profiteert u van een lagere premie als die geldt voor een reguliere autoverzekering. Voor al een paar euro per maand is uw klassieker uitstekend verzekerd. Wel dient u om voor de oldtimerverzekering in aanmerking te komen aan een aantal voorwaarden te voldoen. Dit zijn de voorwaarden die een verzekeraar stelt en zij zijn vrij te bepalen welke voorwaarden dit zijn, daarom zijn er ook verschillende regels. Doorgaans wordt er gesteld dat u maar een relatief klein aantal kilometers per jaar mag rijden en dat de auto niet voor dagelijks gebruik dient te zijn. Andere verzekeraars hebben nog extra regels als dat u lid dient te zijn van een oldtimerclub of dat u niet met de auto op vakantie mag gaan. Tevens is een veelgebruikte regel dat de oldtimer het tweede voertuig op uw naam dient te zijn om in aanmerking te komen voor de goedkope verzekering.