Verplichting oldtimerverzekering: de regels

June 1, 2017

De oldtimerverzekering is in Nederland verplicht voor alle bestuurders die de weg op willen met hun oldtimer. Er geldt net als voor andere motorvoertuigen een verplichting om minimaal een WA verzekering af te sluiten.
Dat is een oldtimerverzekering tegen de Wettelijke Aansprakelijkheid. Iemand die de schuld heeft aan een ongeval is wettelijk verplicht om de schade aan de andere partij te vergoeden. Het gaat dan uiteraard om de materiële schade, maar ook vooral om eventuele immateriële schade. De verplichte verzekering moet voorkomen dat een schuldige de kosten niet kan betalen.

Verplichte WA oldtimerverzekering

In Nederland geldt er een wettelijke verplichting voor de WA oldtimerverzekering. Dit is de minst uitgebreide polis, die alleen de schade aan anderen dekt. Iemand met schuld aan een aanrijding of een ongeval kan op die manier de kosten (laten) betalen voor de schade aan anderen, zowel materieel als immaterieel.

Let op: met de WA oldtimerverzekering dekt u geen eventuele schade aan uw eigen oldtimer, daarvoor bent u gewoon zelf verantwoordelijk. Dat geldt voor situaties waarin u zelf tegen een paaltje of een muurtje rijdt, net als tijdens ongevallen waarbij u de schuld krijgt toegewezen.

Aanvullen met WA Beperkt Casco of WA Casco (Allrisk)

Het is mogelijk om de verplichte WA oldtimerverzekering uit te breiden met een polis voor Beperkt Casco of Casco (Allrisk). Dat is in Nederland niet verplicht, maar kan u wel helpen te voorkomen dat u zelf op dient te draaien voor schade die er aan de oldtimer ontstaat. In plaats daarvan kunt u daarvoor gebruik maken van de dekking door de verzekeraar.

Het is de moeite waard om de verplichte WA oldtimerverzekering en de vrijwillige meer uitgebreide verzekeringen te vergelijken. Op die manier kunt u een goede keuze maken uit de verschillende polissen die er beschikbaar zijn.

admin