Oldtimers vrijstelling APK keuring

Minister Schultz van het Ministerie Van Infrastructuur en Milieu (I&M) heeft besloten dat alle voertuigen van 50 jaar en ouder vrijgesteld worden van de APK keuring. Dit is goed nieuws voor oldtimerbezitters die een klassieker van 50 jaar of ouder hebben.

Vrijstelling van APK

RDW en FEHAC hebben overlegt en voorgesteld dat de vrijstelling van APK niet meer gekoppeld dient te worden aan 1 januari 1960, maar om hier een vaste schaal van 50 jaar voor aan te houden. Momenteel wordt namelijk een vast bouwjaar van 1 januari 1960 aangehouden. Door een vaste schaal van 50 jaar aan te houden profiteren ook oldtimerbezitters hiervan waarvan de auto binnenkort 50 jaar of ouder is.

Dit voorstel is nu door minister Schultz van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu overgenomen. Daarnaast is op aandringen van FEHAC het huidige regime van 2 jaar voor 30 jaar en oudere voertuigen overgenomen. Bij landbouwtrekkers ligt dit iets anders en geldt er in de toekomst enkel APK voor trekkers met een snelheid die hoger ligt dan 40km per uur.

De nieuwe regels

De nieuwe regels voor de APK keuring gaan in vanaf 1 mei 2018. Hierbij geldt dat er niet alleen nieuwe regels zijn voor oudere voertuigen maar ook voor benzine auto’s. Momenteel geldt er voor benzine auto’s jonger dan 2005 een regeling waarbij de eerste keuring na 4 jaar plaatsvindt en vervolgens elke 2 jaar. Vanaf 8 jaar pas een jaarlijkse keuring. BOVAG vond dit niet voldoende en vindt dat de APK ingebracht dient te worden nadat auto’s meerdere kilometers hebben afgelegd, gezien de mankementen dan sterk beginnen toe te nemen. Indien de auto meer dan 160.000 kilometers heeft gelopen dient deze jaarlijks gekeurd te worden. Deze nieuwe regels zijn overlegd met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, hierop zal het vervolgtraject bepaald worden. De richtlijn is dat deze regels per 20 mei 2017 toegevoegd worden in de wetgeving en uiterlijk 20 mei2018 van kracht moeten zijn.