Oldtimer taxatie en oldtimerverzekering

U kunt vanwege diverse redenen uw oldtimer laten taxeren. Maar bent u benieuwd of u de oldtimer ook moet laten taxeren wanneer u een verzekering voor het voertuig wilt afsluiten? Het antwoord op deze vraag is ja, bij bepaalde dekkingen.

Dekkingen en taxatie

Bij een WA dekking hoeft u de oldtimer niet te laten taxeren, dit hoeft niet omdat schade aan uw oldtimer toch niet gedekt is. Bij een WA beperkt casco(WA plus) of WA volledig Casco(All Risk) dekking dient u het voertuig wel te laten taxeren. Dit komt doordat bij deze dekkingen de schade aan uw oldtimer wel gedekt is. Tot in hoeverre deze schade vergoedt zal worden is afhankelijk van de gekozen dekking, bij een WA beperkt Casco is dit in beperkte mate, gezien de schade afkomstig dient te zijn uit een aantal situaties. Denk hierbij onder andere aan brand, diefstal en natuurrampen. Bij een WA volledig casco dekking vergoedt de verzekeraar ook schade indien dit voorkomt uit een ongeluk waarbij u zelf schuldig bent.

Waarom een taxatie nodig?

Doordat de verzekeraar in bepaalde situaties de schade moet uitkeren dienen zij wel te weten wat de dagwaarde van het voertuig is. Bij oldtimers is dit vaak lastig te bepalen gezien hierbij ook bijvoorbeeld het onderhoud van belang is. Bij total loss of diefstal dient de verzekeraar de dagwaarde uit te keren, bij een oldtimer is dit dus de taxatiewaarde.

Een taxatie rapport kunt u laten opmaken door een taxateur naar keuze, kies hierbij wel voor een erkende taxateur zodat u zeker weet dat de verzekeraar dit rapport accepteert. Dit taxatie rapport is doorgaans voor 3 jaar geldig en na deze jaren kunt u weer een nieuw rapport laten opmaken.