Oldtimer belastingvrij?

Veel consumenten denken dat oldtimers standaard belastingvrij zijn. Voorheen waren de regels hierin veel soepeler en was een oldtimer sneller belastingvrij dat hedendaags. Sinds 1 januari 2014 zijn de regels hierin namelijk behoorlijk aangescherpt en geldt de belastingvrijstelling alleen nog voor oldtimers ouder dan 40 jaar. In 2013 was dit nog ouder dan 25 jaar. Hierdoor is de vrijstelling van wegenbelasting voor een hoop oldtimerbezitters helaas niet meer geldig. Of u in 2015 in aanmerking komt voor de belastingvrijstelling hangt af van de vraag of uw oldtimer op 1 januari 2015 40 jaar of ouder was.

Kwarttarief

Als uw oldtimer nog geen 40 jaar oud is komt u misschien wel in aanmerking voor het kwarttarief. Voorwaarde hiervoor is dat u op benzine rijdt, indien dit LPG of diesel betreft komt u hier helaas niet in aanmerking voor. Andere regels zijn dat uw oldtimer tussen de 26 en 40 jaar oud dient te zijn en dat u bepaalde maanden in het jaar niet de openbare weg mag betreden.

Het kwarttarief kan mogelijk erg gunstig zijn, gezien u dan maar een kwart aan wegenbelasting hoeft af te dragen. Oftewel een kwart van de wegenbelasting die u normaliter per jaar zou moeten betalen. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 120 euro per jaar. Maar u mag dan ook echt niet bepaalde maanden de weg betreden, dit zijn de maanden december, januari en februari. Betreed u toch de weg in deze maanden dan moet u alsnog het volledige tarief aan wegenbelasting afdragen. Deze kwarttarief regeling maakt het interessant om hier goed over na te denken en indien mogelijk uw klassieker deze maanden te laten staan. Uiteraard hangt dit er wel vanaf of u uberhaupt in aanmerking komt voor deze regeling. Rijdt u op LPG of gas of is uw voertuig jonger dan 26 jaar of ouder dan 40 jaar, dan hoeft u hier geen rekening mee te houden. U komt immers toch niet in aanmerking voor het kwarttarief.