FEHAC basiseisen voor een oldtimerverzekering

Als u de trotse eigenaar bent van een oldtimer, dan wilt u deze klassieker natuurlijk goed verzekeren. Oldtimerverzekeringen zijn over het algemeen niet duur, omdat de meeste eigenaren hun oldtimer slechts enkele malen per jaar mee de weg opnemen en daardoor nauwelijks risico’s lopen met hun voertuig. Omdat er toch steeds meer oldtimer bezitters ook voor dagelijks gebruik in hun auto rijden, komen er steeds meer schadeclaims binnen bij de verzekeraars. Omdat dit voor verzekeringsmaatschappijen heel veel geld kost, worden acceptatiecriteria aangescherpt en premies verhoogt. De FEHAC, belangenbehartiger voor oldtimers, heeft 8 basis eisen opgesteld waaraan volgens hen een goede oldtimerverzekering moet (blijven) voldoen. Dit om te voorkomen dat het afsluiten van een oldtimerverzekering niet wordt bemoeilijkt.

FEHAC basiseisen

De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs is een bond speciaal opgezet voor oldtimer bezitters. Deze overkoepelende belangenorganisatie zet zich in voor het behoud van het Nederlandse mobiele historische erfgoed. Op basis van recent onderzoek naar aangeboden oldtimer verzekeringen heeft de FEHAC 8 eisen opgesteld, waarvan de organisatie vind dat een goede verzekering voor oldtimers aan moet voldoen. Wanneer een oldtimer verzekering aan al deze eisen voldoet, kan de verzekering rekenen op het keurmerk ‘FEHAC goedgekeurde oldtimerverzekering’.

De basiseisen voor het predicaat zijn onder andere dat er geen leeftijdsdiscriminatie mag zijn in het afsluiten van een oldtimerverzekering. Zowel jonge als oudere bestuurders zouden een verzekering moeten kunnen afsluiten. Daarnaast moet de eigenaar zelf kunnen aangeven waar de reparaties aan de oldtimer geschiedden en de bestuurder heeft het recht op het terugkrijgen van de auto wanneer deze total loss is verklaard.

Belang van FEHAC

Het bezitten van een oldtimer is voor veel mensen een hobby. Liefhebbers van de klassiekers zijn over het algemeen zeer zuinig op hun speciale voertuig en willen alleen maar dat deze klassiekers niet in de vergetelheid raken. Om deze kostbare en tijdrovende hobby niet onnodig duur te maken wil de FEHAC oldtimerbezitters beschermen. De liefhebberij moet ervoor blijven zorgen dat cultureel erfgoed goed bewaakt wordt.